+359-887-166-888 ИКОНИ на Богородица,Христос,Николай Чудотворец,св. Мина,св. Георги,Иван Рилски Промо цена-25лв.без ДДС

 + БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА - при покупка над 70лв.

Понеделник, 04 Юли 2016 00:00

За църковния празник св. Панталеймон и произхода на името Пенчо (Манастири на св. Панталеймон в България) Избрана

Написана от
Оценете
(1 глас)
sveti Pantaleiomon
 
 
Св. великомъченик Пантелеймон се родил в гр. Никодимия. При раждането му той бил наречен Пантолеон, което значи "Лъв във всичко". По-късно това име било заменено с името Пантелеймон, което значи "всемилостив".  Празникът на св. Панталеймон се чества на 27 юли. На този ден празнуват именниците: Панталеймон, Панталей, Панчо, Пенчо, Добрина, Добрин.
 
Икони на свети Панталеймон тук: ИКОНИ НА СВЕТИ ПАНТАЛЕЙМОН
 

Защо името Пенчо произхожда не от Петър, както се счита официално, а от Панталеймон?

Общият корен на имената Панталеймон, Панталей е "Пан", което на гръцки означава "всичко", "все".  На галено на Панталеймон и Панталей са му казвали "Пано", "Паньо", "Панчо", а по-късно гласната "а" е преминала в "е" и се образували имената: "Пено", "Пеньо", "Пенчо".

Така че носителите на това името "Пеньо", "Пенчо" спокойно могат да празнуват на 27 юли без да се съмняват в произхода на името си и дали на този ден имат имен ден. Името е много хубаво и както вече казахме прозихожда от гръцкото "панталеон", "панталеймон" и означава " лъв във всичко", "всемилостив". А Добрина и Добрин празнуват на този ден също, защото техните имена се асоциират с "всемилостив" т.е. много добър.

Къде в България има манастири на св. Панталеймон:

Манастир "Св. Пантелеймон" - Патлейна, Велики Преслав (Патлейнски манастир)
Патлейнския манастир "Св. Пантелеймон" се намира до град Велики Преслав. Основан е през ІХ в., а е разрушен през ХІ век. Запазените останки от манастир са открити при археологически разкопки 1909-1914 година.
Патлейнският манастир представлява комплекс от кръстокуполна черква и жилищни и стопански сгради, оформени в три двора – молитвен, жилищен и стопанско-производствен. В керамичните и стъкларските работилници на манастира са били създавани уникалните образци на църковното изкуство на преславската школа. Смята се, че в Патлейнския манастир са живяли и творили учениците на св. братя Кирил и Методий св. Климент Охридски и св. Наум Преславо-Охридски. Тук умира през 907 г. като монах св. княз Борис Покръстител.
Откритата в Патлейна мозаечна икона на св. Теодор Стратилат (Х в.) е едно от най-забележителните произведения на българското изобразително изкуство от времето на Първата българска държава.
 
Манастир "Свети Пантелеймон" - Смолян
Манастирският комплекс "Св. Пантелеймон" се намира на пътя между Пампорово и Смолян. Основан е от българка мюсюлманка, която след мистично изживяване приема християнството през 1988г и се прекръства на Христина. Църквата "Св. Пантелеймон" е изградена с дарения за три години и през 1998г е осветена от митрополит Арсений. Година по-късно тя е дарена на Пловдивската митрополия. На 27 юли 2006г на храмовия празник се прави първа копка на нова църква с патрони считаните за светци лечители Св. Св. Козма и Дамян. През 2008г фондацията на Христина дарява и този храм на Пловдивската митрополия. В манастирския комплекс има аязмо, жилищни помещения, стаи за преспиване на болните, кухня с трапезария. Голямата популярност на манастира се дължи на сестра Христина, която според поклонниците е надарена с лечителски умения и пророчески дарби. Болни хора от различни краища на България ходят там с надежда да получат лечение и напътствия. В обителта се прави курбан в началото на месец май. Много хора се събират и за храмовите празници на св. Пантелеймон (27 юли) и св. св. Козма и Дамян (1 юли).
 
 
Прочетена 1770 пъти Последно променена в Петък, 10 Май 2019 15:10
Християна Димитрова

Здравейте, приятели! В този блог ще публикуваме интересни подробности от житието и битието на християнските светци. Също така и апокрифни разкази и истории от народните вярвания и традиции, свързани със светците. Надяваме се да ви е интересно и да посещавате редовно страницата ни.

Най-новата ни рубрика включва Църковен календар и Именни дни по месеци, за да сте винаги информирани за празниците през годината.