+359-887-166-888 ИКОНИ на Богородица,Христос,Николай Чудотворец,св. Мина,св. Георги,Иван Рилски Промо цена-25лв.без ДДС

 + БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА - при покупка над 70лв.

Понеделник, 04 Юли 2016 00:00

Църковни празници и Именни дни през Месец ЮЛИ Избрана

Написана от
Оценете
(1 глас)
Свети безсребърници Козма и Дамян
01 Юли / Имен ден: Дамян, Кузман
Свети безсребърници Козма и Дамян. Възвръщане честните мощи на преп. Йоан Рилски чудотворец. Първият ден на юли е празник на всички лечители. Набраните от тях в нощта срещу Еньовден билки, се разпределят и сортират.
 
ИКОНИ НА КОЗМА И ДАМЯН

Връщане на мощите на свети Иван Рилски
01 Юли
Този празник на св.Иван Рилски е от 1469 г. когато мощите му били върнати от Търново в Рилския манастир. Обновителите на мастира - тримата синове на Крупнишкия митрополит Яков - приели монашество, след като овдовели.
 

вмчца Неделя
07 Юли / Имен ден: Неделин, Неделина, Неделчо, Недялка, Недялко


Св. ап. Акила. Преп. Никодим Светогорец
14 Юли / Имен ден: Орлин

Св. мчци Кирик и Юлита. Св. равноап. велик княз Владимир
15 Юли / Имен ден: Владимир, Владимира, Господин

Св. свщмчк Атиноген и 10-те му ученици. Св. мчца Юлия девица
16 Юли / Имен ден: Юлия, Юлиян

Света вмчца Марина
17 Юли / Имен ден: Марина, Марин, Маринчо, Маринка, Маринела, Марин, Марчо
В народния календар денят на св.Марина е известен като Маринден. Това е един от трите най-горещи дни през годината – 15, 16 и 17 юли. Затова им казвали „горещници” и се празнували в чест на огнената слънчева стихия. Първият ден наричали Чурлига, вторият – Пърлига, а третият – Огнена Марина.

Илинден - свети пророк Илия
20 Юли / Имен ден: Илия, Илиян, Илияна, Илкo, Илкa, Илчо
Ревностен последовател на Бога и яростен изобличител на идолопоклонничеството, пророк Илия живял по време на цар Ахав и царица Йезавел, които се нланяли на езическия бог Ваал.

Св. мироносица и равноапостолна Мария Магдалина
22 Юли / Имен ден: Мадлен, Мадлена, Магдалена, Магда, Миглена
Св. мироносица и равноапостолна Мария Магдалина. Възвръщане честните мощи на св. свщмчк Фока

Успение на св. Анна. Св. дякониса Олимпиада и Евпраксия Девица
25 Юли / Имен ден: Анна, Анка, Ани, Анани, Яна, Янула, Янина, Блага, Добри
Християнската църква отбелязва на 25 юли Успение на Света Анна - блажената смърт на света Анна или както канонически се нарича - Успението й. Св. Анна била потомка на Аароновия род и родила Мария, бъдещата майка на Спасителя на човечеството.
 
св. Панталеймон
27 юли/ Имен ден: Панталеймон, Панталей, Панчо, Пенчо, Добрин, Добрина
 

На 27 юли православните християни по цял свят почитат свети Пантелеймон, известен в народния фолклор като Пантелей Пътника. Смята се, че днешният ден е много подходящ за пътуване. В народния фолклор Свети Пантелеймон се нарича Пантелей Пътника и в различните краища на България празникът се отбелязва с различни обредни действия. Името Паталеймон е преобразувано от българите в Пантелей, защото в ранното Средновековие то звучало доста непонятно.Името Пантелеймон от старогръцки се превежда като всемилостив.В българските народни вярвания се казва, че на този ден щъркели, лястовици и други птици, които през зимата отлитат към по топлите страни, правят първата си подготовка за пътуване преди да отлетят от страната.Затова се смята, че днешният ден е много подходящ за пътуване. Оттам идва и прозвището на светеца - Пантелей Пътника.На много места в страната празникът на Свети Пантелей се отбелязва за предпазване от бури и наводнения. Във фолклора днешният ден се определя като тежък и затова не трябва са се върши никаква домашна работа. Освен Свети Пантелеймон на днешния ден се почитат и учениците на Кирил и Методий – Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий, известни като Свети Седмочисленици.

Св. праведни Евдоким
31 Юли / Имен ден: Евдоким, Евдоки, Дочо
На 31 юли се чества Свети ЕВДОКИМ. Евдоким е име от гръцки произход и означава похвален.

Прочетена 1965 пъти Последно променена в Петък, 10 Май 2019 19:57
Християна Димитрова

Здравейте, приятели! В този блог ще публикуваме интересни подробности от житието и битието на християнските светци. Също така и апокрифни разкази и истории от народните вярвания и традиции, свързани със светците. Надяваме се да ви е интересно и да посещавате редовно страницата ни.

Най-новата ни рубрика включва Църковен календар и Именни дни по месеци, за да сте винаги информирани за празниците през годината.