+359-887-166-888 ИКОНИ на Богородица,Христос,Николай Чудотворец,св. Мина,св. Георги,Иван Рилски Промо цена-25лв.без ДДС

 + БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА - при покупка над 70лв.

Икона на св. Богородица Умиление, Елеуса - 01

Икона на света Богородица Умиление- 01
Светеща Икона на света Богородица - 01

Продажна цена 30,00 лв
Продажна цена без данък 25,00 лв
Сума на данък 5,00 лв

Preloader
 

Икона на св. Богородица Умиление /Елеуса/  - Света Богородица е покровителка на дома, семейството, майките, децата. Подходящ подарък за нов дом, сватба, раждане на дете и за всякакви поводи. (Чества се на 15 август)

Светещата икона е изработена от естествено дърво с висококачествено лаково покритие. Изображението е направено върху органично стъкло с дебелина 8мм. и има златно огледален фон. Иконата има опция за включване и изключване на мека лед светлина, която дискретно осветява изображението на светеца, като му придава неповторим вид. Играта между златно и червено й придават не само тържественост. Златното и червеното, които преобладават в иконата, са тясно свързани с инсигниите на светостта и царствеността.

Размери:Ширина - 16см.; Височина - 23см.;  Дълбочина -2см.

Материал: Естествено дърво с висококачествено лаково покритие

Засветяване: Дискретно лед засветяване
Батерия: 9 v
 
 

Богородица Елеу́са (на гръцки: Ελεούσα – милосърдна от на гръцки: έλεος – състрадание, съчувствие), или Умиление е един от основните типове типове изображения на Богородица в православната иконография.

Божията майка е изобразена с младенеца Христос, седнал в ръцете и и притиснал бузата си към лицето и. На иконите изобразяващи Богородица Елеуса, между Мария и Христос няма разстояние, тяхната любов е безгранична.

В гръцкото изкуство този иконографски тип се нарича също и Гликофилуса (на гръцки: Γλυκυφιλουσα – сладко любяща).

Най-ранно такова изображение е запазено от 650 г., в една фреска в базиликата „Санта Мария Антиква“ в Рим. През XI-XII век този тип икони получават голямо разпространение във връзка с богословските спорове за Кръстната жертва и някои изменения в православното богослужение.

От тази иконография произлизат допълнително „Елеуса то кико“ (смееща се, или играеща), „Достойно ест“, „Галактотрофуса“ (млекопитателница). Известни икони като „Владимировската“, „Казанската“ „Донската“, „Смоленската“ Богородица, известната чудотворна икона от Бачковския манастир са изпълнени съобразно този тип иконография.

Източник: Уикипедия